Pünkösd 2013

Egyesületünk a Biatorbágyi Általános Iskola torbágyi épületének tanulóival és a Czuczor Gergely Tagiskolával közösen pünkösdi király választást tartott május 14-én délután az iskolában.

A rendezvény elején az általános iskolások 2. osztályosai és a Czuczor Gergely Tagiskola elsősei pünkösdi királyné járást és pünkösdi népi játékokat adtak elő.

A fiúk vetélkedőn mérhették össze ügyességüket és eszességüket. Több próbát kellett kiállniok: volt kardkitartás, íjászat, farkasszem-nézés, magyar birkózás, célba dobás és egy feladatsort is meg kellett oldaniuk, amely a pünkösdről való tudásukat mérte föl. A pünkösdi király címet a 4.a osztályos Balázs-Hegedűs Áron nyerte el.

A lányok a hagyományokhoz híven kézműveskedhettek: virágkoszorút kötöttek és gyöngyöt fűztek.

 

Pünkösdi király választása a torbágyi iskolában 2012

2009-ben Hidán Csaba történész-régész tartott bemutatóval egybekötött előadást a honfoglalás koráról. A pünkösdi királyné-járást Szakadátiné Gueth Zsuzsanna tanítónő elsősei elevenítették fel. A királyválasztás próbáit egyesületünk férfitagjai irányították. A lányok pártát készítettek.

2011-ben solymászbemutatót szerveztünk az iskolásoknak. A királyválasztást újra Tóth Tihamér irányította. A lányok virágkoszorút kötöttek az udvaron.

2012-ben sajnos a rossz idő miatt elmaradt a királyválasztás, de az iskola épületében megtartottuk a kézműves foglalkozásokat. Ismét kötöttünk virágkoszorút és a lányok gyöngykarkötőt fűztek. A tanárok is szerveztek néhány érdekes programot és kézműves foglalkozást.